V naší rubrice “Životní styl” Vám přinášíme další recept, který může posloužit pro Vaší inspiraci. Jídlo je totiž krásný rodinný obřad. Kuchyně je chrám a stůl oltář.
Předkrm – 6 porcí salátu z uzeného kuřete s vlašskými ořechy
- 1 uzené kuře (asi 1,25 kg)
- 100 ml slunečnicového oleje
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 75 ml pomerančové šťávy
- ¼ lžičky mletého koriandru
- ¼ kávové lžičky cukru krupice
- sůl a pepř
- 375 g směsi listů salátové, drobněji překrájené zeleniny
- 4 pomeranče, oloupané a rozdělené na dílky
- 60 g jader vlašských ořechů
Postup:
- Kuře vykostíme a sejmeme kůži. Maso nakrájíme na tenké úhledné plátky a vložíme je do mísy.
- V malé misce smícháme slunečnicový a ořechový olej, pomerančovou šťávu, mletý koriandr, cukr, podle chuti osolíme a opepříme. Touto směsí přelijeme plátky kuřecího masa a protřepeme, aby je směs stejnoměrně pokryla.
- Na každý talířek rozložíme salátovou zeleninu, dílky pomeranče a plátky kuřecího masa. Posypeme vlašskými ořechy a ihned podáváme.
*Tip: Teplý salát z kachny – místo kuřete použijeme 375 g upečených kachních nebo krůtích prsíček. Plátky drůbežího masa v zálivce mírně ohřejeme, k salátu přidáme teplé krutony
Zdroj: Velká rodinná kuchařka